Van oorsprong Fries!


Friesland wordt wel eens het mooiste land op aarde genoemd. Niet alleen door de inwoners, maar ook door vele toeristen. Zo werd het door BBC enkele jaren terug uitgeroepen tot een van de beste vakantiebestemmingen en ook Lonely Planet liet weten onwijs enthousiast te zijn over onze mooie provincie.

Maar u vraagt zich wat misschien waar dat enthousiasme dan vandaan komt? Daarom hebben we onze favorieten voor u op een rijtje gezet! 

Friese specialiteiten

Typische Friese specialiteiten zijn onder andere: Fryske Sûkerbôle (suikerbrood), Oranjekoeke (oranjekoek), Drabbelkoeken uit Sneek en het biertje Us Heit! Heerlijk na een doorwaaide en zonnige dag op het water. Reist u naar Friesland? Dan moet u deze echt eens geprobeerd hebben!

Ploft u na een lange wandeling lekker neer op het terras? Dan is de kans tevens groot dat u bij uw koffie een Fries dúmke (Duimpje) krijgt, een anijsachtig koekje dat de bakker met zijn duimen plat drukt. Ze zijn de wandeling meer dan waard!

dumkes
oranjekoek
suikerbrood

Friese sporten

Gaat u voor een avontuurlijk verblijf? Dan fierljeppen (poolstokverspringen) en kaatsen niet missen! Bij het fierljeppen neem je een aanloop met een stok, klim je bij de sprong razendsnel naar boven en probeer je aan de overkant van het water te landen! Echte toppers springen meer dan 20 meter! 

Friese uitstapjes

Liever geen natte voeten? Bezoek dan de mummies van Wieuwerd of het bijzondere Planetarium van Eise Eisinga, het oudste nog werkende planetarium in het historische centrum van Franeker. Of ga terug de geschiedenis bij het Woudagemaal, het beroemde stoomgemaal in Lemmer dat nog steeds in gebruik is als het water in Friesland te hoog staat.

Activiteiten
Omgeving

Friese meren

De meeste meren in Friesland vind je in de Zuidwesthoek, ookwel de Friese meren genoemd. Populair bij zeilers zijn ondermeer het Sneekermeer en het langgerekte Heegermeer. Huur eens een zeilboot of anders een sloep voor een heerlijke dag op het water. Ook leuk: blijf een nachtje slapen in je boot. Aanleggen kan bij een van de vele Marrekrite aanlegplaatsen, midden in de natuur.


Friese musea

Het Jopie Huisman museum in Workum en het Modelspoortreinenmuseum, gevestigd in het hoofdstation van Sneek, staan beide garant voor een onwijs leuke ervaring. In Leeuwarden vindt u daarnaast het Verzetsmusuem, waar confronterende verhalen worden getoond over mensen die onmogelijke keuzes moesten maken in een bijzondere tijd. In het museum leert u over de Tweede Wereldoorlog in Friesland, waarbij onderwerpen als de luchtoorlog boven de provincie en het verzet centraal staan.

De Elfstedentocht

Tot slot misschien wel het bekendste fenomeen uit Friesland, de beruchte tocht over het ijs, de Elfstedentocht. Gelukkig hoeft het niet gevroren te hebben om deze tocht af te leggen. Dankzij vele fiets, wandel en vaarroutes kan je de ruim 200 kilometer lange tocht ook tijdens hartje zomer ervaren. Iets te lang? Bezoek dan de mooie plekken langs de routes en geniet daar van de Friese gezelligheid!